Business picture

Hírek


Omega-3-mal tovább élünk


 Beszámoltunk már az omega-3 zsírsavak számos kedvező élettani hatásáról, ill. arról is, hogy  ̶  sajnálatos módon  ̶  az étrendünkből egyre inkább hiányzanak ezek a "vitaminszerű", esszenciális zsírsavak (katt ide). Az utóbbi időben olyan izgalmas vizsgálatok eredményei láttak napvilágot, amelyek már azt is bizonyítani látszanak, hogy az omega-3 bevitel jelentősen csökkenti a különböző megbetegedések következtében bekövetkező elhalálozást, azaz az ún. mortalitást (all-cause mortality).

Az omega-3 zsírsavak (részben) beépülnek a sejtek membránjaiba, így a fehér- és a vörösvérsejtek sejtmembránjába is. Japán kutatók megállapították (1), hogy a vörösvérsejtek sejtmembránjában lévő omega-3 zsírsavak mennyisége a (táplálékkal) bevitt omega-3 zsírsav mennyiséggel arányos. Így a vérsejtek membránjaiban mérhető omega-3 mennyiség százalékos arányát ma már széleskörben használják az omega-3 ellátottság mérőszámaként (omega-3 index).

Amerikai kutatók ezt az omega-3 index értéket mérték 2500 férfi és nő páciens (átlag életkor 66 év) esetében, akiknek egyben követték az egészségi állapotuk alakulását éveken keresztül (2). Azt taláták, hogy azoknál, akiknél az omega-3 index 6,8%-nál nagyobb volt az omega-3 index a mortalitás* (all-cause mortality) 40%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása 42%-kal, az ebből eredő elhalálozás 65%-kal, a koronária betegség 48%-kal és a sztrók előfordulás 59%-kal volt kisebb, mint azoknál, akiknek az omega-3 index értéke nem érte el a 4,2%-ot.    és miközben regisztrálták a a páciensek. E statisztikusan szignifikáns adatok tovább hansúlyozzák a kellő mennyiségű omega-3 bevitel fontosságát.

Hivatkozások

1.Itomura, M. és mtsai.: Factors Influencing EPA+DHA Levels in Red Blood Cells in Japan, In Vivo 22:131-136 (2008)

2. Harris, W.S. és mtsai.: Erythrocyte long-chain omega-3 fatty acid levels are inversely associated with mortality and with incident cardiovascular disease, J. Clin. Lipidol. (2018)

_________________________________________

* A vizsgálat alatt 354 beteg halálozott el; 59-en szív- és érrendszeri betegségek okán, 146-an rákban.