Business picture

Hírek


D vitaminnal a degeneratív betegségek ellen


Az utóbbi években az kezd kiderülni, hogy a D vitamin a kálcium felszívódásának segítésén túl számos más jótékony hatással bír, elsősorban az ún. degeneratív betegségek megelőzését illetően...

Egy bővebb, összefoglaló munka a D vitaminról:
D vitaminnal a degeneratív betegségek ellen.

 

További (rövid) D vitamin hírek:

Új RDA (Ajánlott Napi Bevitel) a D vitaminra. Az Egyesült Államok Gyógyszerészeti Intézetének (IOM) javaslatára 400 NE-ről 800 NE-re emelte a D vitamin RDA mennyiségét. Indoklásul az újabb kutatási eredményeket említik [WebMD, 2010. nov. 30.]. - Ehhez kapcsolódik az a hír is, miszerint az Egyesült Államok lakosságának 75%-a D vitamin hiányos - állapítja meg egy tanulmány [Sci. Amer. 2009. március 29].

D vitamin szükséges a T sejtek aktiválásához. A T sejtek speciális immunsejtek, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő immune-válaszhoz. Kiderült, hogy D vitamin hiányos állapotban (lásd a fenti összefoglalót) a T sejtek aktiválódása csökkent mértékű, ami egyfajta immune-hiányos állapotot eredményez [von Essen és mtsai, Nat. Immunol. 2010, 11(4):344.].

A D vitamin javítja öregkorban az agyi működést. Két független kutatócsoport azt találta, hogy csökkent plazma D vitamin szint mellett öregkorban romlanak az ún. kognitív és mentális funkciók [Llewellyn és mtsai, Arch. Intern. Med. 2010, 170(13):1135, és Grant, Schuitemaker, J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2010 Apr 14].

D vitamin hiány és a Parkinson kór. 3000 felnőtt plazma D vitamin szintjét vizsgálva azt találták, hogy akiknél a plazma D vitamin nem érte el a 30 ng/ml-es szintet, háromszoros volt a Parkinson kór gyakorisága (a 30 ng/ml-nél magasabb plazma D vitamin csoporthoz hasonlitva) [Knekt és mtsai., Arch. Neurol., 2010, 67:808].

Alacsony D vitamin növeli a mortalitást öregkorban. 614 önkéntes résztvevőt (átlag életkor a vizsgálat végén 69.8) követtek hat éven át. Azt találták, hogy azoknál, akiknek a szérum D vitamin szint nem érte el az átlagos 30.6 nmole/l értéket a legkülömbözőbb betegségek okán bekövetkezett halálesetek száma jelentősen megnövekedett (bizonyos betegségek esetén több mint 300%-kal) [Pilz és mtsai., Clinical Endocrinol., 2009, 71:666].

D vitamin szint a terhesség alatt és az újszülött egészsége. Egy bostoni kutatócsoport azt találta, hogy a terhesség utolsó harmadában mért alacsony D vitamin szint az anya vérében növeli az esélyét annak, hogy az újszülött a 2-es diabeteszre való hajlammal szülessen, sőt, annak az esélyét is, hogy a gyermek 3 éves kora után már túlsúlyos legyen [Huh és mtsai., Annual Conference of the Obesity Society, San Diego, 2010].

Zöld tea kivonat és D vitamin együtt. A D vitamin (kellő kalcium bevitel mellett) segít az osteoporózis lassításában, azaz a "csontvesztés" megakadályozásában. Ebben semmi új nincs. A legújabb kutatások azonban arra kezdenek rávilágítani, hogy az osteoporózis kialakulásában gyulladásos folyamatok és oxigén szabadgyökök is szerepet játszanak. Ennek tudják be, hogy a csontvesztés megakadályozásában a D vitamin együtt adva zöld tea kivonattal (ami utóbbinak jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatása van) jóval hatásosabbnak bizonyult (Shen és mtsai., J. Nutr. Biochem., 2010. Oct. 29.). - Aki ezt a hírt érdekesnek találta, talán ezt is meg akarja tekinteni.

D vitamin és kalcium mint fogyasztószerek. 800 NE D vitamin és 50 mg kalcium (kalcium karbonát, vagy citrát formában) “reggelire” jelentősen megnöveli a zsírégetést – mutatta ki egy klinikai vizsgálat. Azon túl, hogy ez egy “jó hír” a fogyni vágyóknak, élettani jelentősége is van a megfigyelésnek, ugyanis egy eddig nem ismert jelenségre hívja fel a figyelmet: a D vtamin és a kalcium szerepet játszanak az ún. thermogenezis (hőtermelés) szabályozásában. [W.C.S. Ping-Delfos, M. Soares: Clinical Nutrition. 2011 Jan 26.]

D vitamin és a porckopás (osteoarthritis). Összefüggést találtak a plazma D viatmin szint és az osteoarthritisre (az izületi kopásra) való hajlam között. Kellően magas (lásd a fenti D vitamin összefoglalót) D vitamin szint tehát megvédhet az izületek, porcok kopásától, és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt, az is valószínű, hogy az osteoarthritis megléte D vitamin hiányra utal. [ Heidari B. és mtsai.: Inter. Orthop. 2010. Dec 30.]

D vitamin és sclerosis multiplex (SM). Az SM a központi idegrendszer autoimmun eredetű több gócú krónikus demyelinisatiója, aminek következménye az agyi funkciók fokozatos leépülése. Sajnálatos módon az SM előfordulása a nyugati világban egyre gyakoribb és főként idősebbeket érinti. Két újabb vizsgálat kapcsolatot talált a plazma D vitamin szint és az SM gyakorisága között. Mindkét sok ezer emberre kiterjedő vizsgálat azt találta, hogy az SM betegek túlnyomó többségüknél az átlagnál alacsonyabb volt a plazma D vitamin, míg az átlagnál magasabb D vitamin szint mellett az SM előfordulása rendkívül ritka. [Ascherio A, és mtsai. Lancet Neurol. (2010) 9:599-612; Lucas RM, és mtsai. Neurology (2011) 76:540-548.]

D vitamin és a rák. 1197 nő (akiknek 1100 NE D vitamint és 1400 mg kalciumot adtak) egészségi állapotat figyelték éveken keresztül. A vizsgálat eredményeiből az a következtetés volt levonható, hogy a D vitamin + kalcium "kezelés" 50%-kal csökkenti a rákos megbetegedések gyakoriságát. [Lappe JM, és mtsai. Am. J. Clin. Nutr. (2007) 85:1586-91.]

D vitamin tüdőbetegeknek. Az idült obstruktív tüdőbetegség (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, röviden az angol elnevezés után: COPD) hazánkban – a legújabb adatok alapján – az ötödik leggyakoribb halálozási ok. A COPD a légáramlás progresszív korlátozottságával járó betegség, amelyet idegen anyag(ok) idült belégzésére létrejövő kóros gyulladásos reakció okoz. COPD-ban a légzőrendszer kétféle kóros folyamata – az idült bronchitis és az emphysema – egyidejűleg van jelen és okozza a beteg panaszait.

Az Amerikai Tüdőgyógyászok 2011-es Kongresszusán egy belga orvoscsoport számolt be izgalmas eredményekről: 3 hónapos D vitamin (napi 3000 NE) kúra jeletősen csökkentette a COPD betegek tüneteit, növelte tüdőkapacitásukat. E vizsgálat eredményei összhangban vannak egy korábbi kutatás adataival, amelyek szerint a COPD betegeknél szignifikánsan alacsonyabb plazma D vitamin szintet mértek [Ferrari M. és mtsai: Serum 25-hydroxy vitamin D and exercise capacity in COPD, 2010 Oct. 30].

A D vitamin COPD-ben mutatott jótékony hatása valószínűleg egy specialis D vitamin-kötő fehérjék gyulladásgátló hatásának tudható be. Igy feltételezik, hogy asztmatikus és más gyulladásos tüdőbetegségben is előnyös lehet a D vitamin szedése.

D vitamin és a koszorúér-betegség. Koszorúér-betegség (KB) alatt ezeknek az ereknek a sclerotikus elváltozásait, szűkülését értjük. A Koszorúerek meszesedésének “jelentősége”, hogy az közvetlenül vezethet szívinfarktushoz. Egy új vizsgálat, amelyben majd 600, 60-65 éves KB beteget és egészségeseket hasonlítottak össze, azt mutatja, hogy a KB betegek esetében szignifikánsan alacsonyabb a plazma D vitamin szint, mint az egészségesek esetében. [Shanker J. és mtsai.: Role of vitamin D levels and vitamin D receptor polymorphisms in relation to coronary artery disease: the Indian atherosclerosis research study, Coron. Artery Dis. 2011 May 21.]